svētdiena, 2011. gada 2. janvāris

„Putni dabā” 2010/3–4 numurā


Par žurnālu „Putni dabā” ir divas ziņas – viena laba, otra ne tik laba. Labā ziņa ir tā, ka 2010/3–4 numuram ir sagatavoti materiāli, taču sliktā – šobrīd nav līdzekļu, lai šo numuru izdotu. Tomēr pateicoties aģentūras „DUE” atbalstam šis numurs tiks samaketēts un sliktākajā gadījumā būs pieejams vismaz elektroniski. Tomēr joprojām ceram, ka mums izdosies atrast līdzekļus tā nodrukāšanai. Ja jums ir kādas iespējas atbalstīt žurnāla izdošanu, lūdzu, ziņojiet (šā numura izdošanai nepieciešami Ls 2500; agnis.buss@gmail.com). 2010. gada augustā diemžēl mums neizdevās iegūt finansējumu „Labie darbi” konkursā, kaut gan bijām ļoti tuvu. To mēģināsim izdarīt vēlreiz 2011. gada janvāra konkursā. Tas nozīmē, ka pastāv lielas cerības nodrukāt žurnālu līdz LOB kopsapulcei, ja janvāra laikā par šo projektu katrs LOB biedrs sniegtu ieguldījumu vismaz 20 balsu veidā. Janvāra sākumā apmeklējiet mājas lapu www.labiedarbi.lv un nobalsojiet ar sava mobilā tālruņa un www.draugiem.lv profilu palīdzību.

Pagaidām piedāvājam jums nelielu ieskatu „Putni dabā” 2010/3–4 numura saturā.

Par numura tēmu izvēlējāmies putnu orientāciju un migrāciju. To daļēji noteica saruna ar 70 gadu jubilāriem – Vari Liepu un Juri Bergmani. Varis Liepa ilgus gadus veica putnu orientācijas pētījumus LU Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas pētījumu centrā Raudā. Šajā numurā varēsiet lasīt gan Vara Liepas rakstu par to, kā orientējas jaunie putni ceļā uz ziemošanas vietām, gan pašu interviju ar Vari Liepu un Juri Bergmani par pētījumu gadiem, kā arī pašu izglītošanos un jauno ornitologu apmācību.

Turpinot migrāciju tēmu, apskatīsim arī pavasara migrāciju aspektus Latvijā (Mārča Tīruma rakstā), kā arī vēja elektrostaciju ietekmi uz putniem (autors Rolands Lebuss). Putnu vērotājiem saistoši varētu būt raksti par Skrundas dīķiem kā putnu vērošanas vietu īpaši migrāciju laikā, kā arī par šņibīšu noteikšanu, kas ir novērojami lielā skaitā tieši migrāciju laikā.

Aizvadītais gads ir bijis interesants putnu novērojumu ziņā – konstatētas divas jaunas putnu sugas Latvijā – stepes piekūns un īspirkstu mizložņa. Turklāt pēdējā arī ir tieši saistīta ar numura tēmu, jo noķerta Papē rudens migrācijas laikā. 2010. gadā Latvijā konstatēta arī sarkanās klijas ligzdošana, kas ir pusgadsimta ievērības cienīgs novērojums. Kukaiņu piekūni savukārt šoruden lutināja putnu vērotājus, jo bija vērojama šīs sugas invāzija.

Runājot par ceļojumiem un sportiskā aktivitātēm, šajā numurā lasiet par Īslandes jūras putnu bagātībām, kā arī komandas „Himantopus himantopus” panākumiem divās (!) putnu vērošanas sacencībās – „Cemex Torņu cīņās 2010” un Igaunijas putnu rallijā „Estonian Open 2010”.

Vēstures rubrikā atskatīsimies uz Kārļa Vilka nopelniem ornitoloģijā un viņa dzīves gājumu. Kārlis Vilks 2010. gadā būtu svinējis 110 gadu jubileju.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru