svētdiena, 2011. gada 2. janvāris

Beidzam Bumbulēt!


Jaunais gads ir sācies diezgan laiski. Un kāpēc gan nē, ja bez ierastās brīvdienas 1. janvārī, ir arī 2. janvāris, kas šogad iekrīt svētdienā? Tas patiesībā ir labi, jo pēc visas skriešanas pirms Jaunā gada sagaidīšanas, esi spiests kādu dienu veltīt sev un pārdomāt iepriekšējā gadā paveikto un saplānot nākamā gada plānus. Varbūt ne dienu dienā, bet lielos vilcienos gan.

Kopumā ņemot izskatās, ka šis, 2011. gads, būs ļoti darbīgs un izšķirošs daudzās jomās. Laikā kad viss iet „uz leju”, biznesā paredzēts lielais izrāviens. Zinātniskajā darbībā piemērots būtu teiciens „visu vai neko”. Savukārt žurnāla „Putni dabā” izdošanā arī šogad sagaidāmi daudzi izaicinājumi. Darbs ar brīvprātīgajiem nekad nav bijis viegls, tomēr ļoti interesants. Savā ziņā visās iepriekšminētajās jomās darbs ir tieši vai netieši saistīts ar brīvprātīgajiem. Strādājot ar brīvprātīgajiem svarīgi ir radīt pārliecību par to, ko dari pats un tādējādi arī radīt motivāciju pārējiem, lai sapratu, kāpēc viņi to dara un, ko tad dod katram personīgi. It kā ļoti vienkārši – nav jāmeklē finansējums, lai samaksātu par šo darbu, arī darba apstākļi var būt krietni vien ekstravagantāki. Tomēr dažkārt šķiet, ka kādu noalgot būtu vieglāk. Taču ar to arī viss beigtos. Tiklīdz esi kādam sācis maksāt par kādu darbu, pēc finansējuma beigšanās diez vai dabūsi tos pašu cilvēkus strādāt brīvprātīgi. Varbūt kāds kaut ko darīs, taču krietni mazākā apmērā un bez nepieciešamā entuziasma.
Starp citu, arī slavenais miljardieris Ričards Brensons uzsāka savas biznesa gaitas tieši strādājot ar brīvprātīgajiem. Viņa pirmais nopietnais biznesa projekts bija žurnāla „Student” izdošana. Viņš saviem darbiniekiem algu nemaksāja, tomēr cilvēki pie viņa strādāja. Viņš mācēja parādīt, ka strādāt brīvprātīgi var būt forši un aizraujoši. To nodrošināja arī ekstravagantā darba vide. Kļūstot bagātam, Ričards joprojām bija neformāls un šādu stilu veidoja arī savos uzņēmumos. Grezna debesskrāpja vietā, viņa birojs atradās uz vienkāršas pietauvotas baržas.

Esmu priecīgs, ka žurnāls „Putni dabā” joprojām ir saglabājis savu „brīvprātīgo auru”. Arī „treknajos” gados autori žurnālam rakstus un bildes iesniedza brīvprātīgi. Protams, redaktoram līdz ar to ir vairāk darba, taču esam saglabājuši iespēju turpināt žurnāla veidošanu arī šobrīd. Lai arī 2010. gadā ir izdevies līdz galam izdot tikai vienu „Putni dabā” numuru (dubultnumurs 2010/1–2), otrs numurs (dubultnumurs 2010/3–4) ir sagatavots un atliek tikai salikt kopā un nodrukāt. Par plānoto numura saturu lasiet nākamajā emuāra ierakstā.

Iepriekšējais gads žurnāla izdošanā nebija no vieglajiem. Situācija bija līdzīga tam brīdim, kad es pats kļuvu par žurnāla „Putni dabā” redaktoru 2007. gadā – bija izdots tikai viens numurs (2007/1) un finansējuma žurnāla izdošanai nebija. Ar entuziasmu un pašaizliedzību pabeidzu iesāktos darbus pie nākamā numura (2007/2–3) un to arī nodrukājām. Toreiz gan LOB finansiālā situācija bija labāka un finansējumu atradām no LOB iekšējiem resursiem. Paralēli strādājām pie projekta pieteikuma iesniegšanas Latvijas Vides aizsardzības fondam. To apstiprināja un jau 2008. gadā varējām ieiet atpakaļ „normālā gultnē” un izdot visus četrus paredzētos numurus. Sākot ar 2009. gadu vajadzēja būt vēl labāk, jo projekta pieteikums tika apstiprināts uz trim gadiem (2009–2011). Tam pateicoties varējām arī palielināt žurnāla tirāžu (uz 2000 eks.) un žurnāls bija pieejams arī visās Latvijas Tautas bibliotēkās (vairāk kā 800). Diemžēl pašreizējo finansiālo situāciju valstī jūs zināt un finansējums 2010. gadā tika atteikts. Mēs gan nepadevāmies un meklējām finansējuma iespējas citur. Tās arī atradām un izdevām dubultnumuru 2010/1–2. Tagad atliek pabeigt darbus pie 2010/3–4 numura un ar entuziasmu raudzīties uz 2011. gadu un iespējām izdot visus četrus paredzētos numurus.

Saprotu, ka pašreizējā neskaidrā situācija ir radījusi kādu noplakumu entuziasmā un vēlmē kaut ko darīt, tāpēc BEIGSIM BUMBULĒT un sāksim strādāt! Aicinu ikvienu apdomāt, kāpēc konkrēti sev ir nepieciešams žurnāls „Putni dabā”? Kā tas maina dzīvi gan sev, gan citiem cilvēkiem – LOB biedriem, zinātniekiem, putnu vērotājiem, vienkārši interesentiem, bibliotēku apmeklētājiem un daudziem citiem? Vai Tu zini, kādu ieguldījumu Tu vari sniegt žurnāla „Putni dabā” veidošanā? Nevis vienkārši parunāt kā būtu, ja būtu, bet tieši ko praktisku – piedāvāt uzrakstīt kādu rakstu vai atrast finansējuma iespēju.

Piedāvājums un idejas sūti man uz e-pastu: agnis.buss@gmail.com.

Paldies rakstu un bilžu autoriem par ieguldījumu žurnāla veidošanā! Paldies arī žurnāla redkolēģijai par brīžiem nenogurstošo darbu numuru tapināšanā. Lielu darbu ir ieguldījuši arī aģentūras Due darbinieki (īpaši Svens Neilands un Andris Auzenbahs). Paldies Due par pretimnākšanu šajos laikos! Paldies arī Latvijas Vides aizsardzības fondam par finansiālu atbalstu iepriekšējos gados. Pēdējā numura izdošanā finansiāli palīdzēja arī studentu korporācijas „Patria” biedri.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru